Náš tráviaci systém je rozhodujúcou súčasťou celkového zdravia nášho tela. Pôsobí ako prvá obranná línia proti nežiadúcim organizmom, ktoré sa do nášho tela dostávajú prostredníctvom mnohých faktorov. Baktérie majú často veľmi zlú povesť, ako organizmy spôsobujúce a šíriace choroby. V skutočnosti však veľa druhov baktérií nie je škodlivých a niektoré sú dokonca prospešné. Probiotiká sú práve dobrými baktériami, ktoré pomáhajú vytvoriť rovnováhu medzi baktériami.

Čo robia baktérie?

Baktérie, ktoré žijú v našich črevách, robia viac, ako by ste si mysleli. Tieto dobré baktérie hrajú dôležitú úlohu pre normálne fungovanie tela.

Tu je iba niekoľko príkladov funkcie črevných baktérií:

  • Metabolizujú živiny z potravy a určitých liekov
  • Slúžia ako ochranná bariéra proti črevným infekciám
  • Upravujú a prispievajú k imunitnej funkcii čriev

Zdravie čriev

Naše črevá sú lemované asi 100 biliónmi vlákien baktérií, ktoré obsahujú viac ako 1 000 odlišných druhov ďalších vlákien. Skladajú sa z dobrých aj zlých baktérií. Typy baktérií vo vašom čreve môžu byť ovplyvnené stravou, vekom, prostredím, génmi a liekmi. Ak je vo vašom systéme nezdravá rovnováha baktérií, môže sa vyskytnúť množstvo príznakov.

Patria sem:

  • podráždený žalúdok
  • túžba po cukre, resp. chuť na sladké
  • nekonzistentná telesná hmotnosť
  • únava a ďalšie

Našťastie existuje veľa riešení, ktoré pomôžu vašim črevám dosiahnuť optimálny zdravý stav.

Vyváženie vašich dobrých baktérií

Existuje niekoľko spôsobov, ako pomôcť vašim črevám vyvážiť dobré baktérie, povieme si o dvoch z nich.

1. spôsob = stravou, resp. tým čo jete

To znamená vrátane potravín s vysokým obsahom vlákniny a fermentovaných potravín. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny sú:

fazuľa, hrášok, ovos, banány, bobule a špargľa

Fermentované (kvasené) potraviny sú napríklad:

jogurt, kyslá kapusta, miso (ázijská špecialita vyrobená z bôbov), kefír

 2. spôsob = prijímaním Probiotík

Probiotiká majú veľa podôb. Jedným z najbežnejších typov je voľnopredajný doplnok výživy. Pomáhajú zabezpečiť zdravú rovnováhu dobrých baktérií.

Čo sú probiotiká?

Probiotiká sa všeobecne definujú ako živé mikroorganizmy alebo „dobré baktérie“. Používajú sa na udržanie zdravej rovnováhy dobrých baktérií vo vašom tele. Jeden z najbežnejších typov probiotík, ktoré pomáhajú podporovať rast prospešných črevných baktérií, sa nazýva Lactobacillus. Pharmanex® používa jedinečný prameň laktobacilu, ktorý odolá drsnému prostrediu v črevách.

Výber probiotika

Existuje veľa rôznych probiotík a všetky nemajú rovnaké vlastnosti. Napríklad, ak konkrétny druh Lactobacillus pomáha zdraviu zažívacieho traktu, neznamená to, že iný druh Lactobacillus by mal rovnaký účinok. Keď teda spoločnosť Pharmanex začala hľadať probiotický kmeň, ktorý by mohli použiť, chceli nájsť jedinečný kmeň, ktorý spĺňa určité žiadúce vlastnosti. Patria sem okrem iného:

  • Prežitie pH (probiotiká by mali prežiť prechod cez kyslú povahu tráviaceho traktu)
  • Kolonizácia (probiotiká by sa mali množiť a kolonizovať v čreve)
  • Identita (identita a koncentrácia kmeňa by sa mala uviesť na konci doby použiteľnosti)
  • Dávkovanie (dodáva klinicky účinnú dávku pri odporúčanom príjme)

Hľadanie probiotika, ktoré spĺňalo tieto vlastnosti, v tejto spoločnosti zastavili, keď sa dozvedeli o PCC Lactobacillus fermentum. Na zabezpečenie efektívnych výsledkov sa uskutočňovali klinické štúdie na vyhodnotenie kmeňa baktérií.

Probio výskum PCC

Kmeň Lactobacillus fermentum PCC alebo to, čo nazývame ProBio PCC, je dokázaný vo viacerých predklinických a klinických štúdiách. Jedna štúdia testovala schopnosť tohto kmeňa zamerať sa na imunitné miesta nazývané Peyerove náplasti efektívnejšie ako na iné kmene. Pretože veľká časť nášho imunitného systému je súčasťou nášho tráviaceho traktu, je logické, že tento kmeň by mal imunitné výhody – najmä vzhľadom na to, že kolonizuje a dodržiava súvisiace imunitné stránky.

Ďalšie štúdie demonštrujúce ochranný imunitný prínos sa uskutočnili aj hodnotením parametrov zdravia pokožky a zdravia dýchacích ciest. Záverom uvedieme, že nie sú všetky probiotiká rovnaké. Neberte len “nejaké” probiotikum, zaobstarajte si to správne pre vás.

Výhody Probio PCC

  • Podporuje ochrannú, imunitnú funkciu tela
  • Podporuje probiotické baktérie v dolnom zažívacom trakte
  • Určené pre tých, ktorí pociťujú nepohodlie so zažívaním
  • Dokáže prežiť kyslé prostredie žalúdka

Kliknite SEM a získajte jeden z overených výživových doplnkov Pro-B so zľavou 15% špeciálne pre čitateľov JA2.sk.